Hjem!

Vi lämnade ett vackert snöbeklätt Stockholm för en vecka i Köpenhamn men fick idag ett slaskigt återseende...
I Köpenhamn har vi tagit det lugnt, träffat Tomteflickan och dansat kring granen. Veckan spenderades mest i soffan men det bjöds på en solig dag och då tog vi oss ut. Tack vare allt regn fanns det finfina stora pölar att vada i.
Dagens tips är att köpa julgran i kruka så har man en i många år framåt och att syskonvagnen är närmre än vad man kan tro. Det är bara att fälla upp fotstödet när storasysters och kattens ben inte bär!
Gott nytt år från Bonkeli-familjen (hälften sover men hälsar ändå)!

Här har ni julen!

Nu blir det en välbehövd julpaus med vila, tomten (Ellens variant här ovan) och lek i snön!

God jul och gott nytt år!

/Hanna, Jeppe, Ellen & Mikkel

BonkeliMini


Konstnären om sitt verk:

"En gubbe som samlar pinnar i skogen"
Ekologiskt linne i 100% bomull och lite textilfärg. Snyggt!

Lådcykel genom snöstorm till Sickla

Idag blev det leverans till DesignTorget Sickla med transportcykeln i "snöstorm"! På vägen hem hämtad vi Ellen på förskolan och väl hemma möttes vi av en snöklädd julgran på gården. Sen agerade jag draglok åt pulkorna på gården och vinterstämningen var på topp!
Det fungerade riktigt bra med så mycket snö och lådcykeln i kombination, de dubbla skivbromsarna fram garanterade en säker inbromsning (var aldrig ute i så mycket snö förra året). Det var inte tyngre att trampa än vanligt bortsett från någon uppförsbacke med 5-6 cm snö där bakhjulet slirade. Jag lärde mig ganska fort att vara försiktig med bakbromsen och stabiliteten från de tre hjulen var jätteskönt i snömodden. Mikkel trivdes förträffligt i den snö- och vindskyddade lådan! Själv hade jag glasögon och luva så det kanske är dags att investera i ett par skidglasögon för cykling i snöstorm...
/Jeppe


Klimatmagasinet Effekt

Foto: Klimatmagasinet Effekt

För ett par månader sedan kom första numret av Klimatmagasinet Effekt och vi skaffade en prenumeration. Som de säger i sin marknadsföring så fyller de definitivt ett tomrum. Nu har andra numret kommit och jag måste säga att de gör ett riktigt bra jobb! Både innehåll och layouten håller en hög nivå. Jag gillar verkligen det senaste omslaget (ovan) men innehållet var lite väl dystert denna gång. I första numret var det en bättre blandning av allvarliga, inspirerande och vetenskapliga artiklar. Antagligen har klimatmötet COP15 som pågår nu påverkat innehållet denna gång.

Min favorit är den s k "kommunikations-skolan" som går igenom hur man kommunicerar klimat och hållbarhet på ett vettigt sätt utan att skrämma bort folk.
Hur som helst kan jag varmt rekommendera en prenumeration om man är intresserad av ett sakligt magasin om "klimat och hållbarhet".

Chefredaktör David Jonstad skriver:
Med klimatmagasignet Effekt vill vi ta ett samlat grepp på klimat-, ekonomi- och resurskrisen. Visa på länkarna mellan dem liksom lösningarna. Det där hålet i det offentliga samtalet vill vi fylla med en spännande och inspirerande diskussion om ”vår tids ödesfråga”.

/Jeppe

Chickenpox på marknad!

Igår kikade vi förbi Maria och Hanna från Chickenpox som var med på Skrapans marknad. Vi hittade fina kalaskort och det passade perfekt eftersom det vankas kalas i januari. Det är öppet även idag, men om man inte hinner så finns Chickenpox som vanligt i butiken på Björngårdsgatan 4, Stockholm.
Idag ska Bonkeli-familjen lussefika med kusinerna, dagen till ära är barnen iförda stjärnmössor och hjärtbyxor! /Hanna
Bild lånad från Chickenpox-bloggen!

Tosslit

Toss-slit alltså. Det ligger mycket jobb bakom ett par tossor. Ett par Tossan Vicka består av 10 delar och fodret syr vi fortfarande i för hand. Men det är ju också det som gör varje tossa till ett litet konstverk. Det känns osannolikt att vi gjort tusentals tossor när man tänker på dess tidsåtgång. Särskilt poppis är det att ge bort ett par tossor i present till någon nyfödd liten människa och det känns ju fantastiskt roligt att man väljer en BonkeliMini-present men även att många gör ett ekologiskt val!
Idag gick ett stort paket iväg mot Norge och dessa butiker i Oslo är påfyllda med hättor, tossor och vantar inom kort:


BonkeliMini mot Luxemburg!

I januari tar BonkeliMini och reser till ytterligare land - HELLO BELUGA i Luxemburg! Tossor, vantar och hättor har fått den äran. Tufft!
Det är trevligt att få berätta sådana fina nyheter när man mår risigt. Igår fick jag nämligen en spruta mot den beryktade influensan och åkte på ordentligt med biverkningar... Hua! /Hanna

Skills eller ytterligare en arbetsskada?

Förra veckan satt jag och drack kaffe medan jag sydde. Inget konstigt med det, en helt vanligt förekommande sysselsättning men det var något märkligt med det den gången. Jag hade nämligen en 5-6 knappnålar mellan läpparna och det var först efter ett antal klunkar som jag kom på vad jag gjorde. Jag surplade alltså kaffe med nålar i munnen utan att ens reagera - heltokigt. Frågan är om det här är ett partytrick eller ytterligare en i mängden av arbetskador? Inga nålar hamnade i magen ska tilläggas...

Vi närmar oss julafton med stormsteg och årets sista stjärnmössa ska sys och skickas imorgon. Det känns riktigt trevligt att det kommer att finnas så många stjärnbarn till lucia!  När vi inte racer-syr sysslar vi med världens bästa pyssel - Happy Mais. Eller byggmajs som vi kallar det och på bilden nedan har Ellen gjort "en tokig katt". Hur enkelt och bra som helst! /Hanna

Tossan Vicka - FairTrade Blå mot Hafrsfjord, Norge!

Snart finns BonkeliMini nära havet i Hafrsfjord, Norge! Tossor, hättor, jeans och Pillor får den äran! Och vi tycker att det är så roligt att de ekologiska Fairtrade-tygerna gillas av många!


Och kika in hos Titta, de har också fått in nya BonkeliMini-grejer! Bl.a randiga ekologiska FairTrade-vantar och tossor.


Hur många skåpbilar kan transportcyklar ersätta?


Nästintill allt som var med på Historiska museets REKO-marknad åkte dit med mig i lådcykeln. Den fick dessutom en hedersplats bredvid vårt bord inne i Röda rummet...

Om det bara blev ordning på de el-hjälpmotorer som finns till transportcyklar, så kan en hel del mindre skåpbilar ersättas av transport-cyklar. För företag så är det oändligt lönsammare att satsa 25 000 på en el-lådcykel än ett par hundra tusen på en skåpbil som dessutom kostar tusentals kronor/månad i drift. Självklart kan man inte köra speciellt långt utanför tullarna (om man arbetar i Sthlm) men det finns många budfirmor och liknande som aldrig lämnar innerstaden med åtminstone en del av sina bilar. Det går snarare fortare med lådcykel än bil med skillnaden att man inte kan lasta lika mycket. Det är dessutom riktigt bra PR för i stort sett alla företag att dra igång någon sånt här...

Johan på Ecoprofile har precis elektrifierat sin transportcykel med gott resultat vad jag förstår. Vi är lite sugna på något liknande projekt men väntar nog till den är lite mer sliten...

Sen är det suveränt om de lastbilar/skåpbilar som ändå behövs kan gå på biogas som en del av Saltå Kvarns bilar! De har dessutom ett gediget "miljö och klimat-arbete".

"one less van" hittar ni alla möjliga spännande alternativ till skåpbilar... /Jeppe

RSS 2.0